"Kuchenne rewolucje" w Nowym Tomyślu - Oaza Smaku
W 6. odcinku 28. sezonu "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedziła Nowy Tomyśl. To kilkunastotysięczna miejscowość położona nieco na zachód od Poznania. Mieści się tam restauracja Oaza Smaku, którą prowadzi Jowita, a pomaga Tomek, jej partner. Lokal to spełnienie marzeń właścicielki. Miał tętnić życiem i być pełen gości, jednak rzeczywistość okazała się zupełnie inna, co wpędziło Jowitę w poważne kłopoty.
Magda Gessler ruszyła na pomoc i przeprowadziła rewolucję. Oaza Smaku zmieniła się w Bistro Koszyki. Jednym z dań, które zaproponowała restauratorka, była sałatka szwabska podawana w towarzystwie śledzia. Całość połączył słodko-kwaśny, mocno ziołowy, a zarazem śmietanowy sos.
- Podstawą sałatki szwabskiej będą oczywiście gotowane ziemniaki. Składniki muszą się wchłonąć, żeby skrobia przenikła do sosu - tłumaczyła Gessler.
Przepis na sałatkę szwabską
Sałatka szwabska z ziemniakami to bardzo popularne danie w południowych Niemczech. W sieci można znaleźć wiele wariacji na temat tego przepisu. Podajemy recepturę na jedną z najpopularniejszych wersji tej potrawy.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystych lub sałatkowych),
- 1 średnia cebula,
- 200 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 3 łyżki octu winnego,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka cukru,
- 200 ml śmietany,
- sól i pieprz,
- posiekane zioła: lubczyk, szczypiorek, pietruszka.
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj do miękkości, a następnie pokrój w plastry.
- Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
- W misce wymieszaj bulion z octem, cukrem, solą i pieprzem, aż cukier i sól się rozpuszczą. Dodaj śmietanę.
- Dodaj do bulionu pokrojoną cebulę oraz olej i dobrze wymieszaj.
- Ziemniaki włóż do dużej miski i zalej sosem. Delikatnie wymieszaj, aby ziemniaki dobrze się nasączyły.
- Odstaw sałatkę na godzinę, aby smaki się przegryzły.
- Przed podaniem posyp obficie ziołami.
Opcjonalnie można dodać drobno pokrojone ogórki konserwowe lub musztardę. Sałatkę szwabską zwykle serwuje się jako dodatek do mięs lub ryb.
Zobacz także:
- Jak przygotować puszyste pulpety? Wystarczy pamiętać o jednym szczególe!
- Purpurowa zupa Magdy Gessler. Co musi się w niej znaleźć?
- Sekretny składnik gzika według Magdy Gessler. "Jak ktoś ma pomysły na życie i na kuchnię to dodaje"
Autorka/Autor: Justyna Piąsta
Źródło zdjęcia głównego: TVN/Michał Bujanowicz, kirilllutz/Getty Images