"Kuchenne rewolucje". Sałatka szwabska Magdy Gessler. Jaki jest kluczowy składnik?

Autor:
Justyna
Piąsta
"Kuchenne rewolucje". Sałatka szwabska Magdy Gessler

Magda Gessler odmieniła oblicze restauracji w Nowym Tomyślu. Jedno z dań, które zaproponowała prowadząca "Kuchennych rewolucji", była sałatka szwabska. To popularna potrawa wywodząca się z kuchni niemieckiej. Jak ją wykonać i co jest najważniejszych składnikiem?

"Kuchenne rewolucje" w Nowym Tomyślu - Oaza Smaku

W 6. odcinku 28. sezonu "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedziła Nowy Tomyśl. To kilkunastotysięczna miejscowość położona nieco na zachód od Poznania. Mieści się tam restauracja Oaza Smaku, którą prowadzi Jowita, a pomaga Tomek, jej partner. Lokal to spełnienie marzeń właścicielki. Miał tętnić życiem i być pełen gości, jednak rzeczywistość okazała się zupełnie inna, co wpędziło Jowitę w poważne kłopoty.

Magda Gessler ruszyła na pomoc i przeprowadziła rewolucję. Oaza Smaku zmieniła się w Bistro Koszyki. Jednym z dań, które zaproponowała restauratorka, była sałatka szwabska podawana w towarzystwie śledzia. Całość połączył słodko-kwaśny, mocno ziołowy, a zarazem śmietanowy sos.

- Podstawą sałatki szwabskiej będą oczywiście gotowane ziemniaki. Składniki muszą się wchłonąć, żeby skrobia przenikła do sosu - tłumaczyła Gessler.

Przepis na sałatkę szwabską

Sałatka szwabska z ziemniakami to bardzo popularne danie w południowych Niemczech. W sieci można znaleźć wiele wariacji na temat tego przepisu. Podajemy recepturę na jedną z najpopularniejszych wersji tej potrawy.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystych lub sałatkowych),
  • 1 średnia cebula,
  • 200 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 200 ml śmietany,
  • sól i pieprz,
  • posiekane zioła: lubczyk, szczypiorek, pietruszka.

Przygotowanie:

  • Ziemniaki ugotuj do miękkości, a następnie pokrój w plastry.
  • Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
  • W misce wymieszaj bulion z octem, cukrem, solą i pieprzem, aż cukier i sól się rozpuszczą. Dodaj śmietanę.
  • Dodaj do bulionu pokrojoną cebulę oraz olej i dobrze wymieszaj.
  • Ziemniaki włóż do dużej miski i zalej sosem. Delikatnie wymieszaj, aby ziemniaki dobrze się nasączyły.
  • Odstaw sałatkę na godzinę, aby smaki się przegryzły.
  • Przed podaniem posyp obficie ziołami.

Opcjonalnie można dodać drobno pokrojone ogórki konserwowe lub musztardę. Sałatkę szwabską zwykle serwuje się jako dodatek do mięs lub ryb.

Zobacz także:

Autor:Justyna Piąsta

Źródło zdjęcia głównego: TVN/Michał Bujanowicz, kirilllutz/Getty Images

Pozostałe wiadomości