Tymi skandynawskimi smakołykami zachwycisz gości. Najlepsze szwedzkie potrawy na przyjęcie

Jestem z Polski: Monika, Haninge
Jestem z Polski: Odkryj smakołyki szwedzkiej kuchni
Jeżeli wszystkie polskie przepisy macie już opanowane, a odwiedzających Was gości chcielibyście zaskoczyć czymś wyjątkowym - bohaterka 16. odcinka 13. sezonu "Jestem z Polski" omówiła w programie najlepsze, szwedzkie propozycje kulinarne, które znajdą swoich wielbicieli w każdym towarzystwie. Zobaczcie sami!

Aby przygotować się na wizytę gości i kupić szwedzkie smakołyki, którymi będzie można ich poczęstować - bohaterka "Jestem z Polski" Monika - wybrała się do jednej z najpopularniejszych kucharek w Sztokholmie - Małgorzaty Eriksson.

Małgosia to jest taka celebrytka Sztokholmu. Poza tym, że piękna to i bardzo uzdolniona. Ona mieszka tutaj prawie 50 lat i odniosła bardzo duży sukces zawodowy. O niej piszą gazety. Czytelnicy bardzo popularnego czasopisma kulinarnego wybrali ją na najbardziej popularnego kucharza Szwecji.
Monika Rzeczewska

Słynne, śledziowe kotlety - jakich składników potrzeba?

Na spotkanie w większym gronie Małgosia zasugerowała Monice zapiekankę z łososia oraz biff à la lindström - szwedzkie danie, które kobieta porównała do polskiego kotleta mielonego. Wśród propozycji, o których porozmawiały w odcinku "Jestem z Polski", znalazły się także kotlety śledziowe. Kucharka opowiedziała bohaterce programu z czego powstaje jej słynne danie.

Wyobraź sobie, recepta brzmi strasznie. Dodajesz gotowane mięso wieprzowe, dodajesz gotowane kartofle, cebulę i pięć dużych, niemoczonych śledzi z mleczem czy z ikrą. To wszystko razem mielisz, panierujesz bez jajek, bez niczego, bez soli, nic.
Małgorzata Eriksson

Szwedzka wersja knedli - czym się charakteryzuje?

Dla gości, którzy na śledziowe kotlety raczej się nie skuszą, Monika wybrała jeszcze jej ulubione danie oferowane przez Małgosię. Porównała je do knedli nadziewanych mięsem. Kobieta zaprosiła bohaterkę "Jestem z Polski" do swojej kuchni, aby podzielić się z nią sposobem przygotowania tego smakołyku.

Tutaj masz placuszek, tu sobie nadzienie, tu masz placuszek, przystawiasz nim tak jak śnieżynki się w Polsce robiło, pamiętasz? I teraz tutaj ściśnij i musisz tak kręcić, żeby ten równik zniknął.
Małgorzata Eriksson

Cały proces przygotowania szwedzkich knedli można podejrzeć w powyższym wideo. Warto także obejrzeć całość 16. odcinka 13. sezonu "Jestem z Polski", aby lepiej poznać Sztokholm oraz Haninge, na antenie TVN Style lub w Playerze.

16. odcinek 13. sezonu programu "Jestem z Polski" na antenie TVN Style można jeszcze obejrzeć:

  • w niedzielę 19 maja, 13:30
  • w poniedziałek 20 maja, 16:35
  • we wtorek 21 maja, 21:00

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości